Byen for Borgerne
Byen for Borgerne og vores samarbejdspartnere har skrevet en række indlæg i danske medier – vi har samlet de vigtigste her.
Politiken: Eksperter vil stoppe Lynetteholm: To forhold har ændret sig, siden aftalen blev indgået (08.10.2024)
Stigende vandstand og faldende befolkningstilvækst har ændret forudsætningerne for Lynetteholm-projektet. Eksperter fra initiativet “Tænk Os Om” mener, at projektet bør sættes i bero, da de oprindelige forudsætninger ikke længere holder. De foreslår alternative løsninger for kystsikring og byudvikling, som er mere fleksible og naturbaserede, såsom et hovedstadsdige og nye boligområder langs S-togs-banen. (Læs hele artiklen)
Politiken: Drop nu Lynetteholmen – fingerplanen virker stadig fint (05.10.2024)
Kronikken fra Politiken, skrevet af Knud Erik Hansen og Per Henriksen fra Danmarks Naturfredningsforening, argumenterer for at droppe Lynetteholm-projektet og i stedet følge Fingerplanen for hovedstadsregionens udvikling. Forfatterne mener, at Fingerplanen, som har fungeret i næsten 80 år, stadig er en effektiv løsning for byudvikling og klimasikring. De kritiserer Lynetteholm for at være dårligt planlagt og for at kunne skade Øresund, og de foreslår alternative løsninger, der fokuserer på bæredygtig udvikling og bedre udnyttelse af eksisterende infrastrukturer. (Læs hele artiklen)
Magasinet København: Fagfolk: Drop Lynetteholm og byg København større mod forstæderne (05.10.2024)
Artiklen fra Magasinet KBH diskuterer kritik af Lynetteholm-projektet, som er en plan om at bygge en kunstig halvø i København. En gruppe fagfolk foreslår at droppe projektet og i stedet fokusere på at udvide København mod forstæderne. De argumenterer for, at Lynetteholm ikke vil kunne håndtere de stigende vandstande, som FN’s klimapanel forudser. Gruppen præsenterer et alternativ, der inkluderer kystsikringsanlæg fra Køge til Klampenborg og nye rekreative områder langs kysten. (Læs hele artiklen)
Berlingske Tidende: Eksperter advarer mod regeringens plan for Østersøen (26.02.2024)
Miljøeksperter er bekymrede over regeringens nye plan for Østersøen. Eksperterne mener, at planen, som er sendt i høring, ikke vil forbedre havmiljøet som lovet, men tværtimod kan skade det. De påpeger, at de klare formuleringer om at undgå skader på havmiljøet fra den tidligere plan er fjernet, hvilket gør den nye plan mindre stringent. Miljøminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at kommentere, men har meddelt, at ministeriet gennemgår høringssvarene og vil vurdere, om planen skal ændres, før den vedtages. (Læs hele artiklen)
Politiken: 5 HJERTER: Ane Cortzen har begået en øjenåbner af en debatbog om Lynetteholm (29.08.2023)
Politiken roser Ane Cortzens debatbog “Tænk os om. Alternativer til Lynetteholm” for at være en øjenåbner om Lynetteholm-projektet. Bogen samler indlæg fra eksperter inden for marinøkologi, planlægning, havarkitektur, trafik, sociologi, arkitektur og landskab. Anmelderen fremhæver, at bogen kritiserer projektet for at have alvorlige miljømæssige og infrastrukturelle mangler, og at den foreslår alternative løsninger, der er mere bæredygtige og langsigtede. Bogen kommer dog for sent til at stoppe projektet, men kan måske medvirke til at ændre det. (Læs hele anmeldelsen)
Politiken: Borgersamling foreslår mindre udgave af Lynetteholm uden kobling til Østlig Ringvej (25.09.2023)
Københavns stort anlagte borgersamling anbefaler at reducere størrelsen på Lynetteholm-projektet og undlade at forbinde det med Østlig Ringvej. Borgersamlingen, som består af et repræsentativt udsnit af borgere fra hovedstadsområdet, har fremlagt en rapport med deres anbefalinger. De foreslår en mindre udgave af Lynetteholm for at mindske påvirkningen på havmiljøet i Øresund og ønsker minimal privatbilisme på øen. Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen afviser dog at reducere størrelsen på halvøen og mener, at en forbindelse til Østlig Ringvej er nødvendig for at undgå trafikproblemer. (Læs hele artiklen)
Byrummonitor: Stop Lynetteholm-talsperson: Organisationer og eksperter har fra begyndelsen fortalt om risikoen ved at dumpe slam - hvorfor kommer den politiske reaktion først efter svensk skandale? (25.04.2022)
Bevægelsen Stop Lynetteholm ser positivt på den seneste udvikling, hvor svenske myndigheder kritiserer dumpningen af havneslam i forbindelse med Lynetteholm-projektet. De undrer sig over, at det krævede et brev fra Sverige for at få opmærksomhed på de miljømæssige bekymringer, som de selv har fremført i årevis. Bevægelsen glæder sig over, at Radikale Venstre og SF nu foreslår at ulovliggøre slamdumping, men kritiserer, at det først sker nu. De understreger også, at svenskernes modstand mod projektet ikke er ny. (Læs hele debatindlæget)
Altinget: Foreningen Stop Lynetteholm: Et borgerting fjerner ikke halvøens demokratiske underskud. (08.09.2021)
Foreningen Byen for Borgerne – Stop Lynetteholm kritiserer borgertinget om Lynetteholm, der er iværksat af By & Havn og konsulentfirmaet We Do Democracy. De mener, at borgertinget ikke kan afhjælpe det demokratiske underskud i projektet, som blev vedtaget hurtigt uden tilstrækkelig borgerinddragelse. Kritikere påpeger, at borgertinget kommer for sent og ikke kan skabe politisk legitimitet, da By & Havn, som både er udvikler og propagandist for projektet, ikke er det rette forum til borgerdialog. (Læs hele debatindlæget)